Ce este poliuretanul?

Folosim poliuretan într-o formă sau alta în fiecare zi – acasă, în birouri și mașini, pentru activități sportive și de agrement și în vacanță.
Poliuretanul este versatil, modern și sigur. Acestea sunt utilizate într-o mare varietate de aplicații pentru a crea toate tipurile de produse de consum și industriale, care joacă un rol crucial în a face viața mai convenabilă, confortabilă și ecologică.
Poliuretanul este un material plastic , care există în diferite forme. Acesta poate fi adaptat pentru a fi rigid sau flexibil și este materialul de alegere pentru o gamă largă de aplicații ale utilizatorilor finali,
cum ar fi:

 • izolarea frigiderelor și congelatoarelor
 • izolarea clădirilor
 • amortizoare pentru mobilier
 • saltele
 • piese auto
 • acoperiri
 • adezivi
 • rolele și anvelopele
 • panouri din lemn compozit
 • tălpi de încălțăminte
 • echipament sportive
 • ornamente
 • placi de surfing
 • ingineria medicala-fabricarea de pies pentru
 • transplante,ortopedie,hemofiltre,valve la inima
 • Ingineria areospatiala
 • Izolarea clădirilor

În prezent, clădirile pierd o mare parte din energia care intră în ele. Această energie încălzește pământul în loc de casele noastre, pierdem bani și mărim dependența noastră de sursele externe de energie. Aproximativ 160 de milioane de clădiri din Europa, de exemplu, reprezintă peste 40% din consumul de energie al Uniunii Europene și 36% din emisiile noastre de CO2. Găsirea modalităților de reducere a amprentei de carbon a clădirilor este cu atât mai importantă.
Cea mai importantă aplicare a poliuretanilor în clădiri este izolarea. Poliuretanii sunt considerați o modalitate accesibilă, durabilă și sigură de reducere a emisiilor de carbon care duc la încălzirea globală. Poliuretanii pot reduce în mod dramatic pierderile de căldură în case și birouri în condiții de temperatură scăzută. În timpul verii, ele joacă un rol important în menținerea clădirilor răcoroase, ceea ce înseamnă că aerul condiționat este mai puțin necesar.

Frigidere și congelatoare
Spuma poliuretanică rigidă are o contribuție majoră la durabilitatea și proiectarea ecologică prin reducerea energiei necesare pentru răcirea frigiderelor și congelatoarelor.
Spuma Poliuretanica Rigida este materialul izolant care este cel mai utilizat pe scară largă în întreaga lume pentru frigidere și congelatoare. Eficiența izolației spumelor poliuretanice este o proprietate cheie pentru conservarea produselor alimentare în timpul procesării, depozitării și distribuției. Fără refrigerare cu izolație poliuretanică, aproximativ 50% din produsele alimentare din lume ar putrezi, influențând puternic viața noastră de zi cu zi și afacerea cu alimente.
Poliuretaniisunt ideali pentru izolarea aparatelor frigorifice și au avantaje majore, cum ar fi:
excelenti izolatoari din punct de vedere structural datorită rigidității spumei și aderenței pielii exterioare (din material plastic și metal)
soluția cea mai rentabilă de fabricație, cu mai multe operațiuni combinate într-una eficientă în spații închise, permițând stocarea cantității maxime de alimente sigur robust și puternic foarte ușor, reducând astfel costurile de transport la prețuri accesibile, păstrând în jos costurile frigiderelor și congelatoarelor.
Acest lucru înseamnă că pot fi îndeplinite standarde energetice tot mai stricte, cu beneficii pentru consumator prin facturi mai mici la energie și o reducere a consumului de energie. După cum se arată mai jos, inițiativele UE privind eficiența energetică au dus la economii considerabile de energie începând cu 1990.

Consumul redus de energie datorat utilizării poliuretanului
Chiar și atunci când se utilizează cantități mici de material, conductivitatea termică scăzută a poliuretanilor are ca rezultat o izolație excelentă, lăsând un spațiu mare pentru consumator. În plus, spumele rigide din poliuretan au o durată lungă de viață. Frigiderele pot consuma până la 30% din totalul energiei electrice de uz casnic, astfel încât eficiența energetică face o diferență reală. Din cauza introducerii poliuretanelor în frigidere, modelele desemnate A ++ de astăzi sunt cu 60% mai eficiente decât frigiderele acum 15 ani.
Graficul de mai jos ilustrează cât de multă energie a fost economisită în gospodăriile europene prin utilizarea poliuretanelor:
Conform Directivei 2002/96 / CE privind echipamentele electrice și electronice (WEEE) din UE, “bunurile albe”, cum ar fi frigiderele și congelatoarele, sunt supuse obiectivelor de recuperare și reciclare din Europa. Spuma din aparate poate fi extrasă și fie reciclată, fiind utilizată drept combustibil, în funcție de infrastructurile naționale, contribuind în continuare la conservarea resurselor naturale.
Astfel, poliuretanul joacă un rol esențial în transportul și păstrarea eficientă a alimentelor noastre, asigurându-ne că ajunge la mesele noastre pentru consum in conditii bune.

Poliuretanul oferă proprietăți de proiectare remarcabile pentru frigidere
Poliuretanul oferă nu numai proprietăți excelente de izolare, ci și calități de design remarcabile. Acest lucru se datorează faptului că același material – poliuretan – poate fi utilizat atât pentru carcasa frigiderului, cât și pentru izolație. Singura diferență este densitatea materialului. Poliuretanii folositi pentru ușile frigorifice permit producătorilor să producă ambele părți doar cu o suprafață solidă, fără goluri. Poliuretanii se dovedesc a fi deosebit de valorosi din punct de vedere al designului, deoarece cu o singură aplicare a unei acoperiri de suprafață finisajul este impecabil. Nu este nevoie de post-finisare suplimentară.

Mobilier si lenjerie de pat
Casele și birourile moderne ar fi mult mai puțin confortabile fără poliuretan. Spuma poliuretanică flexibilă este moale, dar oferă un suport bun, durabil și menține forma. Ele sunt un material de umplere excelent și sigur pentru așezarea pernelor și a saltelelor și pot fi produse la densitatea cerută de producător. Versatilitatea lor permite designerilor să folosească întreaga gamă de imaginație atunci când creează noi produse.

Spumele poliuretanice se adaptează și sprijină conturul corpului. Spuma cu memorie este o formă populară de poliuretan, care se adaptează la forma corpului unei persoane, asigurând un somn odihnitor. Este utilizat pe scară largă în spitale, unde ajută la prevenirea leziunilor de presiune la persoanele care sunt legate de pat pe perioade lungi de timp.

Incaltaminte
Uleiurile poliuretanice rezistente la abraziune sunt perfecte pentru tălpi de încălțăminte rezistenta, cu proprietăți mecanice excelente pe termen lung. Tălpile de poliuretan sunt practice și nu retin apă, fără a limita în nici un caz potențialul de proiectare.
În sectorul încălțămintei, poliuretanul se găsește într-o gamă largă de tipuri de încălțăminte. Deși sunt cele mai cunoscute pentru încălțăminte și încălțăminte pentru sport și drumeții, ele sunt de asemenea utilizate pe scară largă pentru tălpile de pantofi de afaceri și de modă, precum și pantofi de siguranță de înaltă calitate. Sistemele de poliuretan compacte cu densitate scăzută până la compact sunt utilizate pentru tălpi medii și tălpi exterioare.

Aplicatii auto
Poliuretanul este utilizat pe scară largă în fabricarea mașinilor, oferind beneficii reale în ceea ce privește confortul, protecția și conservarea energiei.
Spumele poliuretanice se găsesc pe scaunele, cotierele și tetierele celor mai multe mașini, unde proprietățile lor de amortizare ajută la reducerea oboselii și a stresului asociate adesea cu conducerea.
Durabilitatea și greutatea lor ușoară, combinate cu forța lor, le fac ideale nu numai pentru amortizare, ci și pentru caroseriile autoturismelor, unde proprietățile lor de izolare oferă protecție împotriva căldurii și zgomotului motorului.
Deoarece poliuretanii sunt atât de puternici și ușori, utilizarea acestora înseamnă că greutatea totală a autovehiculelor este redusă, rezultând o eficiență sporită a combustibilului și o performanță îmbunătățită a mediului.

Acoperiri și adezivi
Multe acoperiri moderne, atât pentru vehicule, cât și pentru cabluri, podele și pereți sau poduri și drumuri, conțin poliuretan, care protejează în mod sigur și eficient suprafețele expuse de elementele și diferitele forme de poluare, astfel încât acestea să arate mai bine și să dureze mai mult.
Durabilitatea, rezistența la coroziune și rezistența la intemperii a poliuretanilor ii face potriviti pentru acoperirea tuturor tipurilor de suprafețe. Aplicațiile variază de la construcții
din beton, cum ar fi podurile și structurile de autostradă, până la cărucioarele din oțel și mobilele din lemn.

Versatilitatea poliuretanelor
Există puține produse care pot concura cu poliuretanii în termeni de versatilitate și popularitate. De la izolație până la plăci de surf, de la airbag-uri auto la etanșanți de ferestre, poliuretanul este peste tot în viața de zi cu zi.
Succesul lor crescând și utilizarea sporită sunt amplificate de faptul că acestea sunt accesibile, sigure și reciclabile, iar aceste calități le fac produsul preferat al producătorilor și comercianților cu amănuntul din întreaga lume. Poliuretanii pot satisface cele mai înalte așteptări ale consumatorilor, prin urmare, popularitatea lor este in continua creștere. Spre deosebire de alte materiale care ar putea efectua funcții similare, acestia nu sunt în cantități mici și pot fi fabricati în conformitate cu specificațiile exacte. De exemplu:
Producătorii de saltele pot solicita o consistență mai fermă cu spumele pe care le folosesc, iar producătorii de poliuretan ar putea lucra cu designerii de saltele pentru a îndeplini aceste cerințe specifice.
Producătorii de autovehicule pot fi obligați prin lege să se asigure că nivelurile de zgomot din autovehicule scad sub un anumit nivel și ar putea apoi să lucreze cu producătorii de poliuretan pentru a îndeplini obiectivele cerute. Întregul panou de ușă ar putea fi fabricat din poliuretan, datorită diferitelor forme pe care le poate lua.

Sa vorbim de siguranta la foc. O perspectivă amplă necesară.
Siguranța la incendiu cuprinde un set de practici și măsuri menite să prevină incendiile și să limiteze daunele provocate de incendii după ce au început. Comportamentul celor care ocupă clădirea este la fel de important pentru construcția și proiectarea produselor – inclusiv materialele izolante – pentru a garanta cel mai înalt nivel de siguranță la incendiu.
Îmbunătățirea siguranței împotriva incendiilor necesită implicarea permanentă a tuturor actorilor relevanți. Toată lumea, de la arhitect la locuitorii unei clădiri, are un rol de jucat în a se asigura că toate potențialele riscuri sunt abordate proactiv.

Cele mai înalte niveluri de siguranță la incendiu
Industria poliuretanilor contribuie activ la siguranța împotriva incendiilor: în primul rând, se asigură că soluțiile bazate pe poliuretani respectă reglementările europene și naționale privind incendiile. În plus, companiile din industrie muncesc din greu pentru a-și îmbunătăți performanțele la foc ale produselor și profilelor.
Poliuretanii fac adesea parte din produsele și elementele de construcție concepute special pentru a spori siguranța împotriva incendiilor, deoarece pot fi modificate chimic pentru a- și îmbunătăți în continuare performanțele la foc. Ca rezultat, poliuretanii pot satisface chiar și cele mai stricte standarde.